Het Normenkader Veilig Werken schrijft voor dat Prorail de arbeidshygiënische strategie en risicomanagement (het nieuwe en onvoorwaardelijke element ten opzichte van de bestaande voorschrijvende spoorwet- en regelgeving!) in haar processen toepast als opdrachtgever en tevens oplegt aan de opdrachtnemer.
Aantoonbaar dienen opdrachtgever èn opdrachtnemer te motiveren waarom de gekozen veiligheidsmaatregelen tot een aanvaardbaar niveau van veiligheid leiden.
De arbeidshygiënische strategie moet worden toegepast bij het vaststellen van het veiligheidsniveau waarop het werk wordt uitgevoerd. Nadat de omvang van het risico is vastgesteld, dient in principe voor het meest veilige niveau te worden gekozen, tenzij er duidelijke redenen zijn om hiervan af te wijken, waarbij het redelijkerwijs principe (afweging van veiligheid, operationele, economische en technische aspecten) geldt. Bij iedere volgende stap in de arbeidshygiënische strategie moet de afweging opnieuw worden gemaakt. De volgorde van niveaus is als volgt:
• elimineren van risico’s
• afschermen van het risico
• collectieve bescherming
• individuele bescherming
Vanuit risicobenadering en de arbeidshygiënische strategie blijft de veiligste beveiligingsklasse no. 1: volledige buitendienststelling (BD). Kijkend echter naar het redelijkerwijs principe is afscherming van het risico, veiligheidsklasse 2, het best haalbare niveau; tijdens de verbouwing moet tenslotte de verkoop gewoon doorgaan!